Každá z našich mnoha dovolených v nás zanechává dvě úrovně dojmů: ty krátkodobé, kdy jsme pohlceni nadšením z probíhající dovolené a ty dlouhodobé, které přetrvávají léta. V únoru jsme se, stejně jako minulý rok, rozhodli opět navštívít Vietnam, který nás nadchl svou netknutostí moderním světem. Nesnažíme se ani tak tvrdit, že tam nemají nejnovější "Samsungy" a moderní technologie, ale jde o zemi, která ještě není turismem zdrancovaná, není přesycená a zahlcená jako například Thajsko a přitom oplývá stejným kouzlem: usměvavými lidmi, krásnou přírodou a naprosto nepřekonatelnou kuchyní - a s tou usměvavostí to bude podstatně autentičtější. Z toho, co jsme zpozorovali, tak má podstatně čistější moře - což je možná také díky menšímu množství turistů, ovšem životní realita místních je ještě bídnější, než jsme zvyklí z Thajska. Doprava je bohužel trošku složitější, neb k našemu velkému překvapení neexistuje přímá linka z Prahy do Vietnamu, což je minimálně vzhledem k vietnamské komunitě v České republice dosti překvapivé. S jedním přestupem jak do Hanoje, tak do Saigonu létají například Emirates, Qatar, Vietnam Airlines, Air France, Lufthansa, Turkish Airlines, nebo Aeroflot. Je tedy z čeho vybírat, ovšem další vnitrostátní let je pak nepříjemnost, které se ve Vietnam nevyhnete. Vzhledem k tomu, že se nám to loni nepodařilo, tak jsme se rozhodli letos prozkoumat resort Six Senses Con Dao - na ostrově, který je přírodní rezervací. PS: ze Saigonu je na ostrov možné letět linkou, soukromým letadlem, i helikoptérou.
vietnamská kuchyněJiž jsme tedy etablovali, že při správném výběru vily Six Senses Con Dao hraničí s absolutnem. Další oblast, ve které se pohybují v obdobných "výšinách" je gastronomie - pokud máte rádi asijskou kuchyni a nepotřebujete "komplikovanou gastronomii," pak budete na Con Dao vzpomínat se slzami v očích. Místní Pho Bo, které bohužel stále nedokážeme správně vyslovit (opravdu, zkuste to zde), se dá jíst celý den, každý den. Ke snídani pak čerstvé ovoce, čerstvé ovocné šťávy a naprosto exceletní vafle (sláva pozůstatkům francouzského kolonialismu), domácí vajíčka... nebo například opět Pho Bo. six senses spaLoni jsme se v sesterském resortu Six Senses Ninh Van Bay seznámili s Napath - Thajkou, která cestuje po resortech Six Senses a opravdu skvěle masíruje. Velmi milým překvapením tedy bylo, že jsme ji potkali letos znovu, pro změnu na Con Dao. Nemůžeme si ji dost vynachválit a nestydíme se říci, že lepší masáže jsme nikde na světě nezažili. Obdobně skvělý je i místní učitel jógy, jehož skupinové hodiny byly tak skvělé, že jsme si poprvé nemuseli objednávat soukromé. ps: opravdu doporučujeme.
Opožděně, ale přeci: i letos jsme na přelomu ledna a února navštívili proslulý Gourmet Festival v našem oblíbeném lyžařském letovisku - St. Mortiz. Proč to tam máme nejraději? Protože bohužel (či bohudík) neznáme místo, kde by se snoubilo tak skvělé lyžování, prvotřídní služby, excelentní restaurace a k tomu ještě pěkné obchody. St. Moritz je opravdu destinací pro náročné, kteří jsou ochotni si za to zaplatit. Gourmet Festival je každoroční událostí, na kteoru organizátoři zvou nejlepší (většinou michelinskými hvězdičkami oceněné) kuchaře, dle zadaného tématu. Každý kuchař pak vaří v jedné z partnerských restaurací a hosté tak mají příležitost ochutnat výtvory těch nejlepších světových šéfkuchařů na jednom místě. Festival se odehrává v ne příliš rušném období, ve kterém některé hotely nabízejí velmi výhodné balíčky, které pro jistotu příliš nezveřejňují :-) Za nás je toto období podstatně lepší než vánoční svátky, kdy jsou sjezdovky přeplněné a pokud zrovna není ideální počasí a množství sněhu, pak není odpolední lyžování příliš příjemné.
Chorvatské zátoky a ostrovyAč to v našich zeměpisných šířkách stále zní tak trošku neuvěřitelně, Chorvatsko je oblíbenou destinacích nejen vášinvých jachtařů po celém světě z velké spousty důvodů! Zasvěcení ví přesně o čem mluvíme: vzhledem ke kamennému podloží je místní moře průzračně čisté, na rozdíl od Itálie, je stále plné ryb a je pokryto nekonečným množstvím ostrůvků a zátok. Pokud se rozhodnete pro dovolenou na lodi, tak i v nejrušnější sezóně naleznete v některé ze zátok svou oázu klidu a soukromí. Mimo to, se v Chorvatsku otvírají hotely, které rozhodně stojí za vyzkoušení! Costiera AmalfitanaAmalfské pobřeží skýtá tolik krás a zákoutí, kam stojí za to se jet podívat, že vždy, když tam dojedeme, stejně nejraději jezdíme na těch několik zaručených "perel," kterých si užíváme již dlouhá léta. Možná přicházíme o spoustu novinek, ale rozhodně si vždycky užijeme přesně takovou "dokonolost," kterou máme rádi.
YL Residence pro nás byla na první pohled bílým zjevením, které jsme objevili úplnou náhodou při procházce po jedné z klidných pláží ostrova Koh Samui. Tato thajská destinace, jako mnoho dalších, není poklidná a rozhodně není pro cestovatele, kteří hledají absolutní klid a pokoj. Proto v kontextu lokace dává smysl i to, že v případě YL Residence nejde o resort, nýbrž o vilu, kterou si pronajímá celou jedna skupina - ať již jde o rodinu, firmu, nebo skupinu přátel, na vše jsou v YL připraveni. Často také pořádají události jako svatby, nebo oslavy pro uzavřené skupiny. Komplex je situovaný přímo na pláži, ideální je tedy nejen pro ranní ptáčata, která vybíhají hned po probuzení do moře, ale i pro na pláži si hrající dějti, milovníky sportu a dámy, které rády chytají bronz. Tím, že máte resort pro sebe, je možné si velmi jednoduše předem objednat konkrétní potraviny, jakákoliv vína, atp. - přímo dle vašich přání. Stejně tak se nemusíte bát, že vás budou omezovat další hosté, nebo události, které se v tradičních resortech mohou konat. Přijíždíte do "svého" domova, kde vše probíhá podle vašich představ. Mandarin Oriental v Miláně, který své dveře hostům otevřel v červenci 2015, nechal své zbrusu nové specialty suites navrhnout jako poctu místním umělcům Piero Fornasettimu a Gio Pontimu, jejichž díla je dnes a denně opět přivádí k životu v interiérech po celém světě. Nové designové pokoje doplňují strohý, monochromatický, geometrický design Mandarin Baru a stylové restaurace oceněné jednou michelinskou hvězdičkou. Každý ze dvou suitů je sto metrů čtverečních veliký, obsahuje obývák, ložnici, koupelnu a druhou koupelnu pro hosty. Premier suite je věnovaný tvorbě Gia Pontiho, italského architekta, umělce a designera a obsahuje ikonické kusy z jeho portfolia. Minimalistický styl pokoje, který je zdobený tmavým ořechem, vyzdvihuje mramorový stůl "Eros" od Angela Mangiarottiho, který osvětluje ikonický lustr ‘2097-30/50’’ od Sarfatti. V ložnici si v pravém rohu můžete všimnout křesílka "Catilina," značky Azucena a ve suite je také k nalezení například pouf "Cilindro." Ten najdete hned vedle vany "Spool XL" od Agape. Naleznete zde originální konzolový stolek přímo od Pontiho, jehož tvorbu pak naleznete i v Milano Suite. Milano suite je věnován pohádkovému světu Fornasettiho - jeho typickým vzorům, kávovým stolkům a unikátním kusům nábytku. Nesmíme však opomenout spojení těchto dvou uměleckých fenomenů; Gia Pontiho poprvé nadchla tvorba Piero Fornasetti na milánském Triennale roku 1933. V nadcházejících letech pak nesčetněkrát kolaborovali na různých projektech. Jedním z jejich společných výtvorů je bar "Architettura," který společně navrhli roku 1951. Dále pak stojí za zmínku proslulé tapety "Chiavi Segrete" a "Fiflesso," jídlení stůl "Ultime Notizie" obklopený židlemi "Capitello," odkládací stolky, lampy, i nesčetná zrdcadla, která patří taktéž do tvorby značky Fornasetti. |